Logo Netwerk Acute Zorg Zuidwest

Traumacentrum en traumazorgnetwerk

Dennis den Hartog Hoofd Netwerk Acute Zorg Zuidwest Contact Aanwezig: maandag t/m vrijdag
010-7035676
d.denhartog@erasmusmc.nl
Lydia Köster Projectleider/adviseur traumazorg/coördinator Kenniscentrum Contact Aanwezig: maandag t/m donderdag
06-86553092
l.koster.1@nazzuidwest.nl

Traumacentrum

In Nederland zijn tien regionale traumacentra.

De tien traumacentra hebben zich verenigd in het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Deze centra zorgen voor opvang en behandeling van ernstig gewonde ongevalsslachtoffers. Deze zorg wordt geleverd op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de kliniek van het traumacentrum. Daar staan 24/7 gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten klaar om de ernstige slachtoffers optimale zorg te leveren. Traumacentra hebben naast deze zorgtaak in eerste instantie nog een aantal andere taken van het Ministerie van VWS gekregen (Beleidsvisie, 1999): 

  • Coördinerende functie in het regionale traumazorgnetwerk; 
  • Kenniscentrum; oprichten van een kenniscentrum om zo optimaal van alle in de regio beschikbare kennis en kunde gebruik te kunnen maken;
  • MMT; oprichten van een Mobiel Medisch Team ter ondersteuning van de pre-hospitale zorg van de ambulancediensten. Het Erasmus MC beschikt over een helikopter (lifeliner 2). 
  • Landelijke Traumaregistratie, registratie van alle in de regio opgenomen traumapatiënten. 

Traumazorgnetwerk

Het traumazorgnetwerk streeft naar optimalisatie van traumazorg zodat elke traumapatiënt op het juiste tijdstip door de juiste hulpverlener op de juiste plaats wordt behandeld. De kwaliteit van zorg hangt af van de kwaliteit van individuele schakels en een goede afstemming tussen deze schakels in de keten. De samenwerking met ketenpartners zoals ambulancediensten, meldkamers ambulancezorg, het MMT en ziekenhuizen is daarbij onmisbaar.  

De coördinerende taak over het traumazorgnetwerk is belegd bij het Netwerk Acute Zorg Zuidwest. Zij coördineert ook de visitaties van de level -2 en -3 ziekenhuizen in de regio en de kenniscentrumfunctie. Door het maken van samenwerkingsafspraken en het uitvoeren van diverse projecten streven we ernaar de traumazorg continu te optimaliseren. In het traumazorgnetwerk wordt op basis van analyses en landelijke kaders een visie ontwikkeld om regionaal de traumazorg in te richten.   

Het regionale traumazorgnetwerk bestaat uit tien regionale ziekenhuizen, drie RAV’s (Regionale Ambulance Voorzieningen) + MKA (Meldkamer Ambulance) en het Erasmus MC. Vier keer per jaar overleggen zij gezamenlijk over de traumazorg in de regio in het Regionaal Traumachirurgenoverleg. In het overleg worden analyses gedeeld en netwerkafspraken gemaakt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. 

Aansluitend aan het overleg vindt het ZWOT (https://www.zwot.nl/) plaats waarin van en met elkaar wordt geleerd door casuïstiek. Eenieder met interesse voor traumatologie kan zich hiervoor aanmelden.