Logo Netwerk Acute Zorg Zuidwest

ROAZ

In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) maken de aanbieders van acute zorg op regionaal niveau afspraken over een betere samenwerking. Het doel hiervan is de kwaliteit en bereikbaarheid van de acute zorg verbeteren. En het garanderen van de zorgcontinuïteit. Het Netwerk Acute Zorg is het stafbureau van het ROAZ. Het netwerk informeert, signaleert, faciliteert en adviseert het ROAZ en heeft de taak om de samenwerking met ketenpartners te versterken.

De taken van het ROAZ

Het ROAZ heeft een aantal taken en verantwoordelijkheden:

  • Voorbereiding op crises: Ondersteunen bij een goede voorbereiding op medische hulpverlening bij rampen en crises.
  • Bereikbaarheid en beschikbaarheid: Identificeren en oplossen van knelpunten in de bereikbaarheid van zorg en het borgen van beschikbaarheid volgens vastgestelde normen.
  • Inzicht in zorgcapaciteit: Overzicht bieden van regionale expertise, faciliteiten en actuele capaciteit, zoals IC-bedden.
  • Samenwerking en afstemming: Activiteiten tussen zorgaanbieders coördineren om efficiëntie en continuïteit in de acute zorgketen te waarborgen.
  • Opleiding en capaciteit: Bevorderen van opleidingsinspanningen en oplossen van capaciteitsvraagstukken in de regio.

Wetgeving

Verplichte kwaliteitsbewaking en transparantie in de zorg.

Sinds 1 januari 2022 geldt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die zorgaanbieders verplicht hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren. De wet waarborgt dat patiënten kunnen vertrouwen op goede zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de naleving van de Wkkgz. Binnen de Wkkgz zijn de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en bijbehorende ministeriële regeling (minREG) opgenomen. De AMvB en minREG gaan over (de taken van) het ROAZ en de besluitvorming die zorgaanbieders moeten volgen als zij overwegen het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te sluiten.

Tien zorgnetwerken

Regionale samenwerking voor acute zorg.

In Nederland zijn er tien regionale acute zorgnetwerken. Ieder netwerk is verbonden aan een van de tien traumacentra, die door het ministerie van VWS zijn aangewezen. De traumacentra hebben, conform de AMvB, de regierol voor het initiëren van het ROAZ gekregen. In regio Zuidwest-Nederland is het Erasmus MC aangewezen als traumacentrum.

ROAZ structuur

In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) maken de aanbieders van acute zorg in regionaal verband afspraken over een betere samenwerking. Het doel hiervan is de acute zorg te borgen en te verbeteren.

Het dagelijks bestuur

Naast het Algemeen Bestuur met alle bestuurders uit de regio, is er in Zuidwest-Nederland ook een Dagelijks Bestuur ROAZ (DB ROAZ). Het Dagelijks Bestuur bestaat uit een vertegenwoordiging van de deelnemers aan het bestuurlijk overleg. Zij zorgen voor een snelle en adequate behandeling van (actuele) vraagstukken en nemen waar mogelijk besluiten. Het DB vergadert in reguliere situaties drie keer per jaar en bij bijzondere omstandigheden zo vaak als nodig over actuele ontwikkelingen.

ROAZ-beeld en ROAZ-plan

In september 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) vastgesteld om de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het ministerie van VWS en diverse zorgpartijen hebben afspraken gemaakt. Een belangrijk onderdeel is de acute zorg, waarvoor elke ROAZ-regio eind 2023 een toekomstbestendig plan moest opstellen op basis van het eerder opgestelde ROAZ-beeld. Het ROAZ-plan dient onder andere om de afstemming en de samenwerking tussen de schakels in de keten te bevorderen.

In het ROAZ-plan staan de ambities c.q. transformatieopgaven beschreven die samen met ketenpartners uit de regio zijn opgesteld.

Komende bijeenkomsten

april24
Besloten bijeenkomst | 10:00 – 12:00

DB ROAZ

mei22
Besloten bijeenkomst | 15:00 – 17:00

AB ROAZ

oktober28
Besloten bijeenkomst | 15:00 – 17:00

AB ROAZ

Nieuws